Monday 17 February 2014

chleb domowej roboty



     Pieczenie chlebów do dość ciężka sprawa. każdy ma inny przepis i piecze go inaczej, inne dodatki, inne piekarniki, kształty i smaki. Moja babcia jak piecze chleb to z Termomixu a serem, fajnie bo na słono. Ja jak piekę to dietetycznie z białego sera i z otrębami i jakimiś ziołami i dodatkami, a moja mama ostatnio piekła chleb na zakwasie. Taki tradycyjny, piękny żytni chleb, którego zapach roznosił się po całym domu a smak pozostaje na długo w ustach. Jeden zakwas mama miała od przyjaciółki a drugi robiła sama. W sumie to nie wiem jak się to robi, wiem tylko że trzeba go dokarmiać:) W każdym razie wyszły nam dwa dorodne bochenki!!!! mmm pychota zwłaszcza z masełkiem i dżemem:)
blaszka byłam wysmarowana maslem i wysypana otrębami żytnimi.

No comments:

Post a Comment

Translate